Madarak száma az adatbankban 5841508
Összes adatrekord száma 6795248
Magyar gyűrűs madarak száma 5828299
Külföldi gyűrűs madarak száma 13209
2019. magyar gyűrűs madarak
Gyűrűzések 23282
Visszafogások 3464
Megfigyelések 4479
Kézrekerülések 288
2019. külföldi gyűrűs madarak
Gyűrűzések 31
Visszafogások 19
Megfigyelések 905
Kézrekerülések 21
Adatok frissítve: 2019.06.18., 03:00


Fiókagyűrűzések

Fehér gólya esetén az MME online gólya adatbázis fészekazonosítóját kell helyszínnek megadni (hely hozzáadásnál szűrhettek településre vagy a helyszín mezőben közvetlenül a fészekazonosító számra). Ha nincsen az adott fészek a Tringában, akkor a Helyek menüben létre kell hozni! A fészken történt gyűrűs megfigyeléseknél is a pontos fészekre kell kódolni az adatot!

Szalakóta esetén is a pontos helyre, azaz a Roller projekt odú-adatbázisában lévő odúszámára kell kódolni a gyűrűzési adatokat (hely hozzáadásnál szűrhettek településre vagy a helyszín mezőben közvetlenül az azonosító számra)! Ha nincsen az adott odú a Tringában, akkor a Helyek menüben létre kell hozni (Nest box „szám”)!

Egy énekesmadár odútelep esetén nem kell odunként új helyet létrehozni. Elegendő az odútelep helyszínét megadni és a központi részre koordinátázni (pl. Lepsény - kerek erdő). Az odúazonosítókat pedig a „Hálóhely vagy Fészekszám” rubrikába lehet vezetni.

Néhány fokozottan védett madárfaj esetén a térképeken, illetve a megkerülési levelekben csak a település és a fokra kerekített koordináta jelenik meg a gyűrűzési adatnál. Nem kötelező a fészkek helyét pontosan megadni, de törekedni kell a gyűrűzési terület meghatározására (pl. Bugyi - Ürbőpuszta). Fokozottan védett madárfaj fiókájának gyűrűzése esetén a PMKH határozat 14., 15. pontjának betartása különösen fontos! Fehér gólya fiókák gyűrűzését csak az erre a célra magadott szakmai és munkavédelmi protokoll és útmutató alapján lehet végezni.

Jó gyűrűzést!